retraite

2020 en 2021 waren twee heftige jaren. Corona kwam in het land en dat bracht veel angst met zich mee. Veel angst en ook veel onzekerheid, kon je je werk nog blijven doen, mocht je je vrienden en familie nog zien? Hoe fataal kon het virus zijn? Vragen waarop we nog steeds niet helemaal het antwoord weten. Hoe dan ook, het was en is een spannende periode die de nodige spanning met zich meebracht. En spanning doet heel veel met ons lichaam en met onze geest. Spanning en stress zorgen ervoor dat het stresshormoon cortisol vrijkomt in ons lichaam. Cortisol zorgt er ook voor dat onze geluksstofjes minder worden aangemaakt en je komt dan als het ware in een cirkel terecht. Een cirkel waarin het mentaal en fysiek wat minder met je gaat. Als je te laat ingrijpt kan dit er ook voor zorgen dat je in een burn-out terecht komt of depressief wordt.

Even terugtrekken – to retreat

Als je symptomen opmerkt dat het wat minder met je gaat dan is het verstandig om ‘in te grijpen’. Een van de dingen die je kan doen is in retraite gaan. De Engelsen noemen het ook wel ‘to retreat’, je even terugtrekken en uitzoomen wat er nu allemaal gaande is in je leven. In het dagelijkse leven krijgen we enorm veel prikkels en zitten we vaak vastgeplakt aan onze telefoon. We staan constant op scherp waardoor we weinig ontspannen.

Als je op retraite gaat dan ga je naar een rustige locatie, bijvoorbeeld in de bossen of in de duinen, om tot rust te komen. Er is meestal een vrijblijvend programma waarbij je mee kan doen aan yogalessen, mindfulness-wandelingen en meditaties.

Retraites zijn er in alle vormen en maten en je kan op retraite gaan in Bali maar je kan ook op retraite gaan in Nederland. Een van de partijen die wij kunnen aanraden is All is Within van retraites-nederland.nl. Eigenaresse Simone Wiewel is een vrolijke en nuchtere vrouw die retraites geeft waarbij de focus voornamelijk licht op ‘spelen’. Simone: “in onze voeding leren we al op jonge leeftijd dat we binnen de lijntjes moeten kleuren en dat we niet te gek moeten doen. Langzaam leren we onze speelse energie te onderdrukken en ja.. een stuk serieuzer te worden. Maar dit is zo jammer want er zit zoveel leven in onze speelse energie! Ik stimuleer mensen dus echt om meer te spelen, in bomen te klimmen, te zingen en lekker te dansen!”.

Ben jij benieuwd naar de retraites van All is Within? Neem dan eens een kijkje op hun website.